Thursday, January 6, 2011

Pantang larang ketika ber-facebook .

Gambar tauke blog ,
( terfikir sejenak adakah aku commit crime no 3 di bawah ? NO NO )

Hye :)

Tajuk tu macam ilmiah kan kan ? HAHA ,

actually hari ini aku pagi - pagi lagi dah gagah kan diri ,
bangun , iron baju & tudung , siap siap. untuk apa ?
nak ambik test computer ( untuk lesen kereta ok ? HAHA )

Around 9 , dah setel urusan tu ,
Alhamdullillah , LULUS dengan cukup makan
dan atas net ja , erk ?!

Then , tak da kerja , pusing lah Kangaq , and beli mags
untuk bawa ke Library . Orang pergi library nak baca buku sana .
Aku beli sampai 3 mags , tebal tebal pulak . bawak ke sana . aduhh -.-'

Belek - belek , jumpa lah headline " perkara yang jangan lakukan di FB "
and aku rasa semua orang kena tahu benda ni ,
maybe sometimes kita sedia maklum
tapi tersasul buat jugak .
So , aku amatlah berbesar & bermurah hati nak share dgn uollss !

1. JANGAN , sesekali mengupdate status anda dengan berbunyi " Im all alone at home , semua orang keluar kerja " ATAU " alahai , kena OT pulak malam ni . dah la aku sorang je kat opis "

p/s : Dengan makna lain jangan lah publish kat wall yang anda tu seorang diri . And yang lagi dasyat tu ada sesetengah yang siap bagitau lagi bila / masa / tempat . ini sangat mengundang BAHAYA okay kawan-kawan . mana tahu orang ada niat jahat nak pecah masuk rumah ke hapa ke . waduhh2 . ngakkk bisaaa sih ( kenapa pecah rumah cakap indon ? huhu )

2. JANGAN , mengupload foto helaian dokumen peribadi . Contoh macam penyata gaji ke hapa ka .

p/s : Tanpa sedar , kita dah dedahkan maklumat peribadi yang sulit . sepatutnya orang tak tahu kan ni dah publish . beribu2 friends dah tengok . Orang nak buat naya senang ja kan . So , ingatlah sebelum terkenaa.

3. JANGAN upload gambar AKSI PANAS / TERLAMPAU . haaaa , seperti apa ? fikir sendirilah . hehe .

p/s : Mungkin anda cakap , eh takpa lah aku privatekan dah album tu . Namun kan kan , mana lah tahu orang yang dapat lihat tu sebarkan foto tu . ye lah , rambut sama hitam , hati lain lain . Manalah kita tahu niat orang kan . Time aku baca ni pun aku terfikir ada tak gambar aku yang terlampau ? HAHA . cepat cepat nak delete .

4. JANGAN ada penyakit SS bukan syarafina shahruddin ya , HAHA . SYOK SENDIRI .
takut nanti orang tak suka kita pulak .

p/s : simpton - simpton syok sendiri ini boleh dikecam apabila seseorang suka tekan LIKE dekat gambar or status sendiri . HAHA , pernah buat tak ? aku rasa mau gambar tu aku pun dok buat jugak but mesti ada aku dengan kawan-kawan ke , yang pasti ada orang lah selain aku dalam gambar tuu . HEHE :D

5 . JANGAN update status tengtang yang belum ada / pasti .

p/s : Alaa , senang cerita macam guruh berdentuman di langit , air dalam tempayan dicurahkan . paham dak peribahasa ni ? tah betol ke tak ayat aku . hehe . contoh macam " minggu depan aku online pakai iPhone4 lahhh " ATAU "lepas ni tak payah lah nak beratur naik bus , kereta baru menantiku " . HAHA , lebih kurang macam tu lah . ye lah . mana tau kang nanti tak jadi beli . duit kena curi ka . loan tak lulus ka . ngee . untuk langkah berjaga-jaga . tak payah cakap apa . haa , sonang cerito .

6 . JANGAN , melepaskan BARAN / PANAS di FB .

p/s : aku rasa kadang-kadang aku pun terbuat . ya lah , hati dah panas , otak pun dah tak boleh fikir mana salah mana betul kan ? Bukan apa , ada risiko orang yang tak berkenaan pulak yang tup tup terasa bagai kan . kalau tak pun korang free ja kena cop " kaki baran" . Tak cool lah kan ? :D awat banyak sangat kan . emm

7 . JANGAN terlalu LURUS / TELUS apabila orang bertanya soalan di FB

p/s : Bukan maknanya kita kena menipu . eh , bukan bukan okay . Makna tips di atas ialah apa saja yang ditanya anda jawab . termasuklah gaji lah pasal kerja lah . alamat ka no account ka .
Kita mesti bijak berahsia-rahsia jugak , apabila dalam dunia social network ni yaa :)



Haa , banyak dah tu . I think thats for now .
Renung-renungkan dan selamat berfacebook dengan bijak !
Ini bukan sahaja untuk kawan-kawan , but untuk remind diri sendiri jugak
yang memang mudah kemaruk FB ni . hee :D

Adios people !

3 comments:

  1. bgos2..hehe..ptot upload kt fb neh..

    ReplyDelete
  2. ini bestt!semua point tepatsss..jgn SS yg ptg..klau syarafina shahruddin oke!haha~

    ReplyDelete