Monday, May 28, 2012

Kenangan Asasi , short version .

         Assamualaikum dan Salam 1 Malaysia buat semua pembaca setia ? Walaupun hampa yang setia ni mungkin boleh kira dengan jari ja , takpa takpa wa hargai sangat . Terima kasih banyak - banyak :) Wa rasa hari ni wa nak menulis pasal pengalaman , pengalaman yang mendewasakan wa . Bukan hanya untuk share dengan orang lain tapi wa rasa , kalau wa tak tulis pasal benda ni . Mungkin lama - lama wa boleh lupa . Tidak dapat disangkal lagi wa ni memang jenis pelupa , kalau tak percaya boleh tanya mama wa lah paling senang . Selalu lupa bila dia suruh buat kerja . ( eh itu lupa ke buat - buat lupa ? Haha ) . ALhamdulilah , wa sekarang sedang bersenang - lenang bercuti sampai bulan September . Sudah berjaya menamatkan asasi / foundation dekat negeri kelahiran wa . Tapi wa orang Peghelih (Perlis), jangan confuse please , namun sekarang wa terpaksa menetap di kl buat 4 5 tahun terdekat ni mengikut keluarga . Hurm . 

     21 Mei 2011 . Inilah antara tarikh yang kira boleh wa masukkan dalam list hari-hari bersejarah hidup wa . Pepagi lagi wa dah bangun siap . Baju kurung hitam polka dot warna - warni , dan shawl merah yang wa beli online , menjadi pilihan wa hari tu . Entah apa yang wa suka sangat dengan polka dot . Rasanya kebanyakkan perempuan suka polka dot kan ? Eh betol ka ? Hari tu juga first time ni wa pakai contact lens . Boleh cakap jakun jugak lah . Rabun , ya wa memang rabun tapi tak sampai tahap kritikal lagi lah . Mak aih wa hampir gaduh dengan kakak wa perihal contact lens . Tak boleh salahkan wa jugak , wa first time pakai mesti lah lambat sikit kan . Alah bisa tegal biasa , haa gitu . At that time wa rasa kalau pakai spec ni susah lah ( konon ) . Padahal dah bertahun pakai spec . Hari tu family wa pergi hantar wa daftar Asasi Undang - undang , UiTM Merbok , Sg Petani , Kedah . Wa rasa feeling tu macam nak pergi Melbourne pun ada . Sesampai wa kat sana yang paling wa ingat ialah  pokok getah penuh . Wa dah mula garu kepala tapi bila tengok gunung jerai wa macam terdiam , cantik ciptaan Allah . Wa mula rasa ada hikmah mungkin Allah hantar wa ke sini , even dah menangis berbaldi masa tau result dapat ke sana . 

    Sem 1 satu wa dapat bilik dua orang , roomate wa ore kelate . Haaa , budak law jugak .  Mula - mula wa kenal dengan dia , wa rasa mcam betul ka dia sanggup duduk sebilik sekatil sebantal dengan wa ni , nanti wa bebai haa sapa nak pujuk , wa menangis sapa nak tolong pinjamkan bahu . Huwaaa . Tapi sebenanrnyawa silap , dia lah teman wa luah perasaan , wa bercerita , wa begurau senda ( ewah ) . Dia selalu ingatkan wa pasal agama , family . Wa sayang dia lah . Kepada syera ( bukan nama sebenar ) kalau lu baca ni sila bangga . Hehe . Orientation week was asdghfht . Hurm , kalau nak bukak cerita kat sini pun malu . Tapi wa adalah menangis "sikit-sikit"  ja lah . Haha . Sebab wa rasa kenapa wa dapat kampus Merbok ni ? Kenapa ? Why why ? Memang boleh buat stok lawak bila teringat balik macam mana wa behave dulu .

   Bila kelas mula start , mula kenal kawan - kawan . Wa cari alasan tak boleh carry subject lah , tak boleh duduk sini lah , tak suka , benci tempat ni . Ceh , padahal wa baru duduk  2 3 minggu ja . Wa call mama abah ma siang malam suruh datang ambik wa , cari lah mana - mana kolej / uni kat wa . Yang boleh jumpa mama abah selalu . Oh seriously , what on earth im thinking masa tu ? This is the best platform for me , Thank Allah . UiTM di hatiku . Hehehehe . Wa rasa wa sangat tak rasional masa tu , sangat . At least selepas kesedihan yang setinggi puncak jerai tu wa bangkit , walau berat walau susah wa nak teruskan benda ni , wa buat jugak . Thanks a lot to those who always comfort me and been there when i feel like its the end of the world . Jasamu ku kenang . 

   Selepas wa langsaikan semester 1 . Wa rasa its not that bad fyna . You did well and the most important thing is IM IN LOVE WITH MERBOK . kenyih kenyih nampak gigi* So many things happened in the first semester. Masa semester pertama , wa rasa orang yang paling banyak berkorban adalah mama . Sangat berterima kasih buat mama . Mama sanggup duduk sensorang kat rumah kat Perlis , mama tak ikut abah . Mama mai ambik adik setiap minggu balik dari Merbok ke Kangar sepanjang sem 1 . Walau semua abang kakak termasuk abah duduk Kl , mama stay duduk rumah . Ya Allah , kau ampunkanlah segala dosa mamaku , kau jagakan dia sebagaimana dia menjagaku . Bila masuk last sem asasi , which is 2nd semester I had so much fun along the way . Subjects are more tough , 24 hours a day seems not enough . Busy tu memang sesangat lah . 2ns semester wa dah tak balik tetiap minggu , wa mula menikmati hidup kat merbok , mama dah ikut abah . Tiada sapa lagi kat perlis .

    Tapi sesungguhnya sepanjang perjalanan tu wa rasa seronok , wa mula belajar erti bersyukur , erti takdir , erti menyerah segala kepada Allah . Wa belajar untuk berkorban , wa belajar tak semua apa yang kita nak akan dapat , tapi kita kena suka apa yang kita dapat . Allah itu Maha Adil , Maha Mengetahui . Setiap seorang yang ikhlas berkawan dengan wa , yang dah banyak bagi warna dalam hidup wa sepanjang di Merbok . Terima kasih wa ucapkan . Tak lupa jugak buat abang - abang dining masria , yang selalu buat burger lambat , selalu biar kami tunggu nasi masak lambat , ( amboi baru tadi cakap nak bersyukur ) dan yang selalu jual topup digi . Yeay . Tak lupa jugak kepada pak guard mak guard yang sangat mesra , selalu menegur kami . Haha . Hurm . Wa tak pernah ada masalah dengan depa ni , serious . 

   Terima kasih jugak buat lu , lu yang wa paling sayang , yang paling wa cinta . Lu memang terbaik lah bro , lu macam kawan baik wa , lu dah macam abang wa , lu kekadang macam ayah wa , tapi lu jugaklah kekasih terbaik wa . Wa harap kita selamanya , wa harap kita bukan hanya satu kenangan , wa harap kita kekal . Wa sayang lu bro . Haha . angkat angkat kening* Mahal na maha kita . Lu berjaya tunjuk sisi indah hidup di Merbok , lu buat hampir setahun wa di Merbok adalah sesuatu yang wa tak boleh lupa . Lu buat wa senyum sejak kali pertama wa nampak lu di minggu orientasi . Lu buat wa rasa bersemangat , antara classmate terhebat . Wa anngap lu antara salah satu takdir dan hikmah wa di Merbok .

Akhir kalam , ewahh . Wa menulis pakai hati , wa menulis apa wa rasa . So , bacalah guna hati , wa menulis suka - suka mengisi ruang hari wa . Andai ada salah maaf . Siapa yang baca dari mula sampai habis tu wa kasi tabik spring . Terima kasih .

Assamulaikum :)







6 comments:

  1. tahniah Fyna. survived jugak kan? :)
    selamat menempuhi alam degree pulak lepas ni. ;p

    ReplyDelete
  2. hahahaha . Thanks kak ngahhhhh :')

    ReplyDelete
  3. Waah bestnya baca entry ni.Baca dari atas sampai bawah tau.
    Gudluck fyna utk degree!Moga dapat sama dgn ehem2 lagi hehe

    ReplyDelete
  4. Haha , thanks hana :) blog hana lagi best . thanks thanks again :D Insyallah

    ReplyDelete
  5. hai , saya baru dapat asasi law untuk second intake. nak tanya ,asasi nie ada elaun x??

    ReplyDelete